zoekhulp

 

Repertorium van ambtsdragers en ambtenaren 1428-1861 :  zoekhulp

 

Voor het zoeken in de database zijn twee schermen beschikbaar: 'personen zoeken' en 'aanstellingen zoeken'. Deze zoekschermen bevatten gedeeltelijk dezelfde velden, maar het resultaat van een zoekactie wordt op een andere wijze gepresenteerd. Het perspectief van een zoekactie in 'personen zoeken' is dat van de ambtsdrager of ambtenaar en zijn carrière. Het resultaat geeft in eerste instantie de namen met de leefjaren van de ambtsdragers of ambtenaren die aan de zoekcriteria voldoen. Door op een naam te klikken krijgt u uitgebreidere gegevens over een bepaalde persoon op het scherm.

 

Het perspectief van het zoekscherm 'aanstellingen zoeken', is dat van de instelling. Het resultaat van een zoekopdracht geeft dan ook de namen van ambtsdragers of ambtenaren met hun zittingstermijn, gerangschikt naar instelling en functie (indien meer dan één instelling of functie is geselecteerd). Ook vanaf deze plaats kunt u doorklikken naar de uitgebreidere gegevens per persoon.

 

Voor de gegevens die per persoon zijn opgenomen verwijzen wij naar de inleiding. Wilt u specifieke uitleg bij het invullen van de zoekvelden, dan klikt u de vraagtekens in het scherm aan.

 

Het uiterlijk van de resultaatschermen is zoals gezegd afhankelijk van het gebruikte zoekscherm. In beide gevallen echter heeft u de mogelijkheid de namen op verschillende wijzen te rangschikken. Een resultaatscherm bevat maximaal honderd namen. Bij een resultaat van meer dan honderd namen klikt u op 'volgende' om de volgende resultaten te zien.

 

Bij 'verdwalen' in de database kunt u altijd via de 'back'toets van uw browser terug naar het uitgangspunt. Daarnaast kunt u ook in één keer terug naar de zoekschermen via de aanklikmogelijkheden in het linkerframe.

 

Klikken op de naam van een instelling levert een lijst op van de in de database opgenomen functies die binnen die instelling bekleed zijn. Daaronder staat de zogenaamde institutionele toelichting, waarover u meer informatie kunt vinden in de inleiding. Deze toelichtingen zijn ook te bereiken via het frame aan de linkerzijde.