Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Vereeniging "Diaconessen-Inrichting"

Naam Vereeniging "Diaconessen-Inrichting"
Opmerkingen over naam Opgericht als 'Comité tot opleiding van ziekenverpleegsters' kwam deze naam al snel in zwang om zich duidelijker van het 'Dames-Comité van het Roode Kruis ' te onderscheiden
Alternatieve namen
  • Vereeniging 'het Comité tot opleiding van ziekenverpleegsters'. (eerste benaming in 1865)
  • Vereeniging 's-Gravenhaagsche Diaconesseninrichting ( sinds 1926)
  • Vereniging 'Diaconesseninrichting Bronovo' (sinds 1960)
Plaats Den Haag
Provincie Zuid-Holland
Begindatum 1865 (oprichting)
Einddatum 1970 (laatste vermelding)
Levensbeschouwing protestants
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Zieken
Werkingsgebied Lokaal, Regionaal
Doelstelling

het opleiden van weduwen en ongehuwde vrouwen tot het verplegen van kranken uit onderscheidene standen (Goossens)

 

Activiteit

Het in stand houden van een opleidings-inrichting voor diaconessen die hun zorgende taak vooral in de wijken verrichten en slechts voor een klein deel in het Diaconessenhuis zelf, waar de verpleging van onvermogenden gering is. Maar als polikliniek (vrouwenziekten en later ook voor keel-, neus- en oorlijders) is de inrichting wel degelijk een instelling van weldadigheid: verreweg het grootste deel der 4500 consulten wordt gratis gegeven (in 1896 werd 28 keer één gulden betaald). De verpleging van hulpbehoevenden en bejaarde dames geschiedt tegen een verpleeggeld van f. 900 - f. 1500 en valt daarmee buiten de liefdadigheid.

Werkt samen met

het Vrouwen-comité 's-Gravenhage van de Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan gekwetste en zieke krijgslieden in tijd van oorlog

De oprichting liep parallel aan die van het Vrouwen-comité 's Gravenhage, wat terug te zien is in de aanvankelijke aanduiding van de vereniging, namelijk eveneens als een 'comité voor ziekenverpleging'.

Werkt samen met

onder andere de wijkorganisaties van de Hervormde Kerk, voorzover deze zich met wijkverpleging en zorg bezig hielden, b.v. de wijken III, IV en VIII.

Aangesloten bij

Kaiserwerther Bund, sinds 1894. Hierdoor was de vereniging verbonden met de meer dan 70 in Europa, Amerika en het Midden-Oosten gevestigde Diakonessenhuizen, inclusief de bij deze organisatie aangesloten diakonessenhuizen in Nederland.

Vanaf 1886 organiseerde de Kaiserwerther Bund een drie-jaarlijkse 'General Conferenz'. Een nationale conferentie van diakonessenhuizen vond hier te lande vanaf 1886 jaarlijks plaats.

Oprichters

De oproep/circulaire om te voorzien in een geweldige behoefte aan geschoolde verpleegkundigen in Den Haag ging uit van de chirurgijn-majoor Basting, die ook het plan voor de inrichting opstelde. Voorts de donateur-oprichtsters: mevrouw Betsy Groen van Prinsterer-Van der Hoop, Freule Johanna Quarles van Ufford, Jkvr. Gerardine Louise H.E. Hooft.

 

Bestuursleden

eerste directrice van de inrichting: mevrouw Sara Katerina de Bronovo, die zelf het plan voor de inrichting ontwierp, waarbij zij met name geinspireerd werd door de Diakonessen-Inrichting te Kaiserswert

Eigen gebouw (adres)

In 1865 wordt het door Betsy Groen aangeboden pand Kazernestaat nr. 30 voor ziekenverpleging en polikliniek ingericht; in 1866 wordt pand nr. 28 erbij getrokken. Op 10 oktober 1878 wordt een nieuw pand aan de Laan van Meerdervoort betrokken en in de 90er jaren komen er nog een aantal afzonderlijke gebouwen in Den Haag bij.

Koninklijk Besluit 8 december 1866 nr. 60; 25 april 1896
Staatscourant

16 december 1866

Goossens van Eyndhove nr. (uitleg)
Het nummer waaronder de vereniging is opgenomen in: A.E.G. Goossens van Eyndhove, De vereenigingen erkend krachtens de wet van 22 april 1855 (Stbl. 32) (Den Haag 1891). Dit repertorium bevat alle verenigingen die tussen 1855 en 1890 erkenning hadden gekregen krachtens de Wet op de Vereniging van 1855. Goossens van Eyndhove stelde het repertorium samen op basis van de Staatscourant, waarin de statuten van alle erkende verenigingen gepubliceerd werden. Hij nam daaruit op: de naam van de vereniging, de plaats van vestiging, de doelstelling, de datum en het nummer van het Koninklijk Besluit en de datum van de Staatscourant waarin de statuten afgedrukt stonden.
1325
Verantwoording gegevens

algemeen:

Ph. Falkenburg, Armenzorg in Nederland 3e deel: Gemeente 's-Gravenhage (Amsterdam 1897) 410-412. (in opdracht der Vereeniging voor de staatshuishoudkunde en de statistiek bewerkt door Ph.F.)

M.J. van Lieburg, Bronovo 's-Gravenhaagsche Diakonessen-Inrichting tot Ziekenhuis Bronovo 1865-1990 (Kampen 1990)

E. Gerdes, Christelijke philantropie in Nederland. Reisherinneringen (Nijmegen 1880) 360-384.

Opmerkingen

samenwerkingsverbanden:

1. die met de Nederlandsche Vereeniging Het Roode Kruis:

Deze verslechterde al snel door onderlinge wedijver. Na een kortstondige deelname aan het 'drijvend lazaret' op de Rijn (nabij Sedan) van de Rode Kruis tijdens de Frans-Duitse oorlog, probeerde De Bronovo vooral het eigen diakonessenkarakter te benadrukken, om te voorkomen dat de vereniging in het algehele enthousiasme voor verpleegstersopleidingen door het Rode Kruis zou worden opgeslokt (dit overigens tot spijt van Basting en koningin Sophie).

2. met de andere Diac(k)onessenhuizen:

De Haagse vereniging profileerde zich duidelijk anders dan de Utrechtse Vereniging met haar Amsterdamse correspondenten, maar er waren altijd personele verbindingen, m.n. met het oog op ziekenopleiding van de verpleegsters. In 1894 sloten alle Nederlands-hervormde diaconessen-verenigingen zich aan bij de Kaiserwerter Bund.

ad laatste vermelding:

De laatste vermelding van de vereniging is ontleend aan de archiefperiode.

Archief

Het archief van de Vereeniging 'Diaconessen-inrichting' te 's-Gravenhage, sedert 1926 Vereeniging 's-Gravenhaagsche diaconesseninrichting', sedert 1960 Vereniging 'Diaconesseninrichting Bronovo' 1865-1970 wordt onder toegangsnummer 582-1 bewaard in het Haags Gemeentearchief.

Toon archiefinfo
Verberg archiefinfo

Naam archiefbewaarplaats Haags Gemeentearchief
Naam collectie Vereeniging 'Diaconessen-inrichting' te 's-Gravenhage, sedert 1926 Vereeniging ''s-Gravenhaagsche diaconesseninrichting', sedert 1960 Vereniging 'Diaconesseninrichting Bronovo'
Beheersnummer 582-01
Toegang plaatsingslijst
Statuten ja

Statuten en staat der diakonessen, 1865-1869.

Notulen ja

Extracten uit de notulen, 1865-1891 samengesteld door ds. A.M. Nortier, ca. 1970.

Jaarverslagen ja

Jaarverslagen, 1868-1954.

Audio-visuele elementen ja

Foto's betreffende diverse onderwerpen, 19e - 20e eeuw.

Overige stukken ja

Een deel van het archief bestaat uit documentatie zoals:

'Het Diakonaat. Maandblad gewijd aan den arbeid der dienende liefde, 1888 - 1889 (2e jrg.), 1891 (4e jrg.) - 1900 (13e jrg).'

'Het Nederlandsche Diakonaat. Maandblad gewijd aan den arbeid der dienende liefde, 1e jrg., (1900) - 6e jrg. (1905)' etc.

 

Register van diakonessen, in de periode 4 april 1865 tot 1917, (1930);

Register van proefzusters, 1895-1900;

Stukken betreffende jkvr. S.C.A. Elout van Soeterwoude, 1888-1911;

Stukken betreffende de inwijding van het gebouw Laan van Meerdervoort, 1879;

Plannen en voorstellen van mevrouw de Bronovo bij de stichting en uitbreiding van de Diakonesseninrichting en verslag van haar buitenlandse reizen, ca. 1870.



Literatuur


Toon literatuur over de vereniging

Literatuur over de vereniging


Verberg literatuur over de vereniging
  • Lieburg, M.J. van, Bronovo, van 's-Gravenhaagsche Diakonessen-Inrichting tot Ziekenhuis Bronovo 1865-1990 (Kampen 1990).

Toon publicaties van de vereniging

Publicaties van de vereniging


Verberg publicaties van de vereniging
  • Diakonessen-inrichting te 's-Gravenhage 1865-1940 4 februari ('s-Gravenhage 1940).