Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Nederlandsche Vereeniging "Hoop der Toekomst"

Naam Nederlandsche Vereeniging "Hoop der Toekomst"
Alternatieve namen
  • Kindervereeniging "Hoop der Toekomst"
Plaats Arnhem
Provincie Gelderland
Begindatum december 1896 (oprichting)
Einddatum 1945 (laatste vermelding)
Levensbeschouwing protestants
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Alcoholisten
Leden (uitleg)
De groep waaruit de leden afkomstig zijn
Jongens, Mannen en vrouwen
Werkingsgebied Landelijk
Doelstelling

de krachten te bundelen van de sinds 1866 in het hele land opgerichte kinderverenigingen onder de naam "Hoop der Toekomst" door leden van de afdelingen van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging (NCGOV).

Activiteit

Het bundelen van de krachten van de sinds 1866 her en der opgerichte kinderverenigingen onder de naam "Hoop der Toekomst" door leden van de afdelingen van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging (NCGOV).

Heeft als afdeling(en)

56 kinderverenigingen "Hoop der Toekomst", die onder de hoede van de NCGOV-afdelingen in het land staan, o.a. te Rekken, Rotterdam, Den Haag.

Werkt samen met

De NCGOV en de Nederlandsche Onderwijzers Propaganda-Club voor drankbestrijding (NOPC).

Oprichters

ds. J.W. Pont, mej. H.W. Crommelin

Verantwoording gegevens

'Verslag van de 3e jaarvergadering van de Ned. Ver. "Hoop der Toekomst"' in "De Wereldstrijd", tevens orgaan van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, 9e jrg. (1900) nr. 42, 341-342.

ad laatste vermelding:

Uit een oproep om contact op te nemen als voormalig lid van de Vereniging 'Hoop der Toekomst" van Marijke de Bruijn - Veenman, geplaatst namens haar moeder in feb. 2008:

"De Hoop der Toekomst" was een geheelonthoudersvereniging. Er waren verschillende afdelingen, zoals Delftshaven, Kralingen en Hillesluis. Ik zat op de afdeling Hillesluis in Rotterdam-Zuid (...). Na de oorlog is de vereniging nog een poos door gegaan maar niet meer zolang. Er was geen animo meer voor.' Zie http://www.rotterdam010.nl/Oproeppagina/guestbook.php?start=375

Opmerkingen

ad richtgroep:

alcoholisten, vooral preventief

ad relaties:

Bij de oprichting traden 14 van de 30 genodigde leidsters van kinderverenigingen van de NCGOV toe; in 1900 waren 56 kindervereenigingen aangesloten.

Aansluiting bij een Amerikaanse organisatie werd tijdens de derde jaarvergadering in oktober 1900 afgewezen, met het Zwitserse "L'Espoir" besloot men op enkele punten wel samen te werken. Besloten werd ook tot samenwerking met de Nederlandsche Onderwijzers Propaganda-Club voor drankbestrijding (NOPC) in die zin dat adhesie betuigd zou worden aan hun adressen aan de regering, waarin aangedrongen werd op bescherming van de kinderen bij de herziening van de drankwetten.

 



Literatuur


Toon publicaties van de vereniging

Publicaties van de vereniging


Verberg publicaties van de vereniging
  • Handleiding voor leiders en leidsters van de "Hoop der Toekomst", van onthouders-vergaderingen, volkssamenkomsten enz. (Arnhem 1898-1903).
  • De Hoop der Toekomst, maandblad voor kinderen gewijd aan de geheelonthouding (Arnhem 1894-1908).