Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Wijkvereeniging in Wijk V der Nederlandsch Hervormde Kerk

Naam Wijkvereeniging in Wijk V der Nederlandsch Hervormde Kerk
Alternatieve namen
  • Diakonessenarbeid in Wijk V der Nederlandsch Hervormde Kerk (Blankenberg)
  • Wijkverpleging PniĆ«l (vooral later zo genoemd)
Plaats Den Haag
Provincie Zuid-Holland
Begindatum 1885 (eerste vermelding)
Einddatum 1956 (laatste vermelding)
Levensbeschouwing protestants
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Armen algemeen, Zieken
Werkingsgebied Lokaal
Doelstelling

in 'hoofdzaak ziekenzorg, maar ook uitdeeling in geld en bons' (Blankenberg)

Activiteit

'De arbeid bestaat o.a. uit bedeeling, ziekenverpleging en ziekenbehandeling en werkverschaffing aan vrouwen. De gezinnen (...) die zich aanmelden worden eerst aan een onderzoek onderworpen en daarna gesteund, meest door giften in natura, soms ook in geld. (...) Aan weduwen wordt eenmaal per week naaiwerk gegeven.' De vereniging stelt de wijkdiacones in staat in de door haar bezochte gezinnen versterkende middelelen uit de delen. (Falkenburg 365)

 

'Tweemaal in de week houdt een geneesheer zitting in het Wijkgebouw "Pniël". Een wijkdiacones staat de geneesheer ter zijde en bezoekt de gezinnen waar zieken zijn, zij helpt bij de verpleging en reikt versterkende middelen uit.' (Blankenberg)

Eigen gebouw (adres)

het wijkgebouw "Pniël", opgericht in 1885

Koninklijk Besluit 14 maart 1885 nr. 10; 23 juni 1898
Verantwoording gegevens

Ph. Falkenburg, Armenzorg in Nederland 3e deel: Gemeente 's-Gravenhage (Amsterdam 1897) 365, 366. (In opdracht der Vereeniging voor de staatshuishoudkunde en de statistiek bewerkt door Ph.F.)

J.F.L. Blankenberg, H.J. de Dompierre de Chaufepié en H. Smissaert, Gids der Nederlandsche Weldadigheid (Amsterdam 1899) 736.

ad laatste vermelding:

De vereniging komt voor in het overzicht van in 1956 nog bestaande instellingen voor maatschappelijk werk (voorheen 'van weldadigheid') in Nederland, samengesteld door J. Everts/A. Treurniet in 1956. De hierin vermelde instellingen zijn tezamen met die uit de bovenvermelde Gids van Blankenberg c.s. uit 1899 door T. Kappelhof en V. Kingma verwerkt in de database: Locale Instellingen, onderdeel van het digitale onderzoeksgids 'Sociale Zekerheid'. De database is te raadplegen op de website van het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis:

www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/Socialezekerheid/lokale_instellingen

Opmerkingen

het fusieproces:

'Na de Tweede Wereldoorlog begonnen Haagse wijkverplegingen [waaronder Pniël] in de 'Kring 's-Gravenhage van het Oranje-Groene Kruis' samen te werken. (...) Door de 'ontzuiling' van de samenleving verdwenen de verschillen, waardoor er aan het eind van de zestiger jaren één stichting Oranje-Groene Kruis in Den Haag overbleef.' (Uit de inventaris van het archief van de Vereeniging Oranje-Groene Kruis, toegangsnr. 970-1 in het Haags Gemeentearchief)