Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, afdeling Apeldoorn

Naam Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, afdeling Apeldoorn
Opmerkingen over naam Veelal afgekort tot NCGOV; tussenstreepje(s) word(t)en op diverse wijzen geplaatst
Plaats Apeldoorn
Provincie Gelderland
Begindatum 1891 (oprichting)
Einddatum 1953 (laatste vermelding)
Levensbeschouwing protestants
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Alcoholisten
Leden (uitleg)
De groep waaruit de leden afkomstig zijn
Mannen en vrouwen
Werkingsgebied Lokaal
Doelstelling

Art.1. Het doel der vereeniging is, onder den drang der liefde van Christus, overeenkomstig de roeping der Christelijke gemeente den strijd te voeren tegen de heerschende drinkgewoonten, in welke een der machtigste hinderpalen voor den bloei dier gemeente en haren invloed naar buiten gevonden wordt.

Activiteit

Bovenomschreven doel wordt met nadruk onderscheiden van het middel: geheelonthouding van alle bedwelmende dranken, zelf niet drinken en niet schenken aan anderen.

Het propageren van dit middel, niet alleen door zelf het voorbeeld te geven, maar ook door het naar buiten propageren van deze houding via bijeenkomsten en door het verspreiden van in "Onze bibliotheek" van de NCGOV  te verkrijgen propagandamateriaal als tijdschriften, tractaatjes, vlugschriften en brochures.

Dankzij een kasoverschot kon de vereniging in 1900 'een flinke onthouderskraam' zich aanschaffen die bij feestelijkheden dienst deed.

Afdeling van

de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, opgericht in 1882 en gevestigd te Amsterdam.

Heeft als deelnemer

de "Vrouwen-afdeeling der Apeldoornsche Nat. Christ. Geh.-Onth. Vereeniging", die haar aparte 14-daagse vergaderingen in 1897 staakte. 'In hare plaats kwam eene maandelijksche gecombineerde vergadering met de mannelijke leden en ook de zondagavonden werden door deze vrouwen bezocht.' De presidente, mej. C. van Nieuwkuijk richtte in 1897 een afdeling "Hoop der Toekomst" op met 34 kinderen.

Bestuursleden

In 1898 was G. de Kraaij secretaris (Wereldstrijd 7e jng. (1898) 62)

In 1900 was ds. Van Rhijn voorzitter en H.L. van Loenen secretaris; eind 1900 blijkt het bestuur te bestaan uit ds. Van Rhijn, voorzitter, mej. C. van Nieuwkuijk, vice-voorzitter, mej. R.J. Hoffman, secretaresse, mej. C. Heijbroek, vice-secretaresse G. Hulsman, penningmeester, mej. M. Schoch, vice-penningmeester, tevens bezoekzuster.

Koninklijk Besluit 15 oktober 1895
Verantwoording gegevens

ad doelstelling en activiteit:

ontleend aan de data m.b.t. de landelijke vereniging

overige gegevens aan het

Bijblad van "De Wereldstrijd", tevens orgaan van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, 2e jrg. (1893) nr. 45.

"De Wereldstrijd", tevens orgaan van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, 7e jrg. (1898) 62, 305, 306.

"De Wereldstrijd", tevens orgaan van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereeniging, 9e jrg. (1900) nr. 38, 306 en nr. 52, 430.

ad laatste vermelding:

ontleend aan de vermelding van de afdeling Apeldoorn in “De Wereldstrijd”, orgaan van de Nationale Christen-Geheelonthouders Vereniging, de Nederlandse Christen Vrouwen Geheel-Onthouders Unie en de Predikanten Geheel-Onthouders Vereniging, 53e jrg. (1953) nr. 9, 36.

ad opmerkingen:

B.U. Akkerman (red.), Kroniek van Apeldoorn 1895-1899 (Apeldoorn 1998) 112.

Register van de Staatscourant 1895.

Opmerkingen

ad begindatum:

Uit mededeelingen in het Bijblad van De Wereldstrijd, 2e jrg. (1893) nr. 20, 1): 'Op den 23en April had in het gebouw gewijd aan Christelijke belangen het 2e jaarfeest plaats onzer Afdeeling'.

ad richtgroep:

alcoholisten, vooral ook preventief

ad leden:

M.b.t. het aantal leden werd in dat Bijblad meegedeeld dat dit er 128 waren 'na de vergadering nog met vijf' vermeerderd. 

Een bericht in de Apeldoornse Courant van 4 mei 1897, zoals opgenomen in de Kroniek luidt: 'De Nationaal Christelijke Geheelonthouders Vereniging herdacht haar 6 jarig bestaan. De vereniging telt thans 87 leden en ondervindt in ruime kring symphatie voor haar streven.'

Het jaarverslag van de afdeling Apeldoorn 1897-1898 meldt daarentegen: 'Wij tellen thans 40 leden en 5 begunstigers.' (Wereldstrijd 7e jrg., 305)

ad activiteit:

Er waren 4000 tractaatjes verspreid, 'buiten bezwaar van den kas'.