Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Vereeniging tot verbetering van de volksgezondheid te Leiden

Naam Vereeniging tot verbetering van de volksgezondheid te Leiden
Plaats Leiden
Provincie Zuid-Holland
Begindatum 2 maart 1867 (oprichting)
Einddatum 1900 (opheffing)
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Zieken
Leden (uitleg)
De groep waaruit de leden afkomstig zijn
Medici
Werkingsgebied Lokaal
Doelstelling

de verschillende invloeden te leeren kennen, die in Leiden nadeelig op de volksgezondheid inwerken, ten einde deze laatste zooveel mogelijk te helpen verbeteren (Goossens)

Activiteit

Onderzoek naar

- de toestand der woningen, vooral van de geringere volksklassen;

- de aard van voedingsmiddelen en drinkwater;

- de verspreiding van volksziekten.

Koninklijk Besluit 12 april 1870 nr. 15
Staatscourant

13 mei 1870

Goossens van Eyndhove nr. (uitleg)
Het nummer waaronder de vereniging is opgenomen in: A.E.G. Goossens van Eyndhove, De vereenigingen erkend krachtens de wet van 22 april 1855 (Stbl. 32) (Den Haag 1891). Dit repertorium bevat alle verenigingen die tussen 1855 en 1890 erkenning hadden gekregen krachtens de Wet op de Vereniging van 1855. Goossens van Eyndhove stelde het repertorium samen op basis van de Staatscourant, waarin de statuten van alle erkende verenigingen gepubliceerd werden. Hij nam daaruit op: de naam van de vereniging, de plaats van vestiging, de doelstelling, de datum en het nummer van het Koninklijk Besluit en de datum van de Staatscourant waarin de statuten afgedrukt stonden.
2065
Verantwoording gegevens

gegevens behalve aan Goossens, ontleend aan de inventaris van het verenigingsarchief en aan de inleiding van de inventaris van het archief van de gezondheidscommissie, 1860-1864, dat onder toegangsnummer 143 wordt bewaard in het Regionaal Archief Leiden.

Opmerkingen

Na de opheffing van de plaatselijke gezondheidscommissie (1860-1864) die zich bezighield met ziekte- en sterftestatistiek en advisering t.a.v. riolering, levensmiddelen e.d. werd in Leiden een particuliere Vereeniging tot verbetering van de volksgezondheid opgericht.

ad richtgroep: zieken, preventief.

ad publicaties van de vereniging:

Reglementen en kaart te raadplegen in de universiteitsbibliotheek Leiden, de 'open brief' in die te Utrecht.

Archief

Het archief van de Vereeniging tot verbetering van de volksgezondheid te Leiden bevindt zich onder toegangsnummer 144 in het Regionaal Archief Leiden.

Archieftitel: Overzicht van het archief van de Vereniging tot Verbetering van de Volksgezondheid (vermoedelijk persoonlijk archief van bestuurslid prof. Boogaard) (1854) 1867-1875. (0,1 m.; nog niet op de website van het Regionaal Archief te raadplegen)

Dit archief bevat: 'Ingekomen stukken en kopieën van uitgaande stukken, (1854) 1867-1873 (1875).'



Literatuur


Toon literatuur over de vereniging

Literatuur over de vereniging


Verberg literatuur over de vereniging
  • Barendregt, L., 'De Vereeniging tot Verbetering van de Volksgezondheid te Leiden 1867-1900: milieu-activisme en elitaire sociale bewogenheid in de tweede helft van de negentiende eeuw', in: Jaarboek der sociale en economische geschiedenis van Leiden en omstreken (1995) vol. 7, 103-127.

Toon publicaties van de vereniging

Publicaties van de vereniging


Verberg publicaties van de vereniging
  • Open brief van vereeniging tot verbetering van de volksgezondheid te Leiden aan den gemeenteraad: de verbetering van het rioolstelsel (Leiden 1870).
  • Reglement voor de Vereeniging tot verbetering van de volksgezondheid te Leiden (z.p. circa 1871).
  • Reglement voor de Vereeniging tot Verbetering van de Volksgezondheid te Leiden, vastgesteld op de Algemeene Vergadering den 2den Maart 1867 (1867).
  • Wendel, A.J., Kaart der stad Leiden aanwijzende de sterfte aan cholera en typhus gedurende de jaren 1853-1869: benevens sommige ophoopingen van schadelijk vuil (Leiden 1870).