Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Vereeniging tot ondersteuning van Noodlijdenden

Naam Vereeniging tot ondersteuning van Noodlijdenden
Plaats Twello
Provincie Gelderland
Begindatum 1885 (eerste vermelding)
Einddatum 1899 (laatste vermelding)
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Armen algemeen, Zieken
Werkingsgebied Lokaal
Doelstelling

hulp te verschaffen aan behoeftige inwoners van Twello (Goossens)

Activiteit

het verschaffen van hulp 'ter voorkoming van armoede vooral des winters aan de behoeftige inwoners van Twello, die nog niet door een der diakoniebesturen bedeeld worden, zonder onderscheid van godsdienst of kerkgenootschap';

het bekostigen van verpleging in een ziekenhuis of thuis.

Slechts in bijzondere gevallen kan de hulp ook in geldelijke bijdragen bestaan. Alleen ten opzichte van verpleging in een ziekenhuis kan uitzondering gemaakt worden ten behoeve van reeds bedeelden. Geneeskundige hulp, medicijnen en versterkende middelen worden aan zieken verstrekt. Men moet inwoner van Twello zijn; aan onlangs gevestigden wordt alleen bij dringenden nood iets verschaft; op gedrag wordt zooveel mogelijk gelet. Men wendt zich tot het bestuur; bij spoed tot een der leden, die echter meestal niet beslist zonder voorkennis der anderen. Er is geen huisbezoek.' (Blankenberg)

Koninklijk Besluit 3 juli 1885 nr. 43
Staatscourant

29 juli 1885

Goossens van Eyndhove nr. (uitleg)
Het nummer waaronder de vereniging is opgenomen in: A.E.G. Goossens van Eyndhove, De vereenigingen erkend krachtens de wet van 22 april 1855 (Stbl. 32) (Den Haag 1891). Dit repertorium bevat alle verenigingen die tussen 1855 en 1890 erkenning hadden gekregen krachtens de Wet op de Vereniging van 1855. Goossens van Eyndhove stelde het repertorium samen op basis van de Staatscourant, waarin de statuten van alle erkende verenigingen gepubliceerd werden. Hij nam daaruit op: de naam van de vereniging, de plaats van vestiging, de doelstelling, de datum en het nummer van het Koninklijk Besluit en de datum van de Staatscourant waarin de statuten afgedrukt stonden.
2930
Verantwoording gegevens

J.F.L. Blankenberg, H.J. de Dompierre de Chaufepié en H. Smissaert, Gids der Nederlandsche Weldadigheid (Amsterdam 1899) 370.