Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Vereeniging Hulp in nood

Naam Vereeniging Hulp in nood
Plaats Nieuw-Lekkerland
Provincie Zuid-Holland
Begindatum 1896 (eerste vermelding)
Einddatum 1961 (laatste vermelding)
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Armen algemeen
Werkingsgebied Lokaal
Doelstelling

het verbeteren van den maatschappelijken en zedelijken toestand van minvermogenden, voorkoming van armoede en hulp aan onvermogenden. (Blankenberg)

Activiteit

In hoofdzaak wordt de ondersteuning in geld gegeven als geldleening, bij ziekte hebben uitdeelingen in versterkende middelen plaats. In sommige gevallen worden brandstoffen en ligging en dekking gegeven. Bij het verleenen van rentelooze voorschotten wordt als eisch gesteld dat bij de terugbetaling kleine inlagen op de Spaarbank plaats hebben. Er wordt bij het ondersteunen niet gelet op de godsdienstige gezindte des aanvragers. Zoo mogelijk tracht men de behoeftigen op te sporen; het bestuur beslist over de aanvragen en geregeld wordt met hen voeling gehouden. (Blankenberg)

Koninklijk Besluit 17 maart 1896
Verantwoording gegevens

J.F.L. Blankenberg, H.J. de Dompierre de Chaufepié en H. Smissaert, Gids der Nederlandsche Weldadigheid (Amsterdam 1899) 379.

ad Koninklijk Besluit:

Register van de Staatscourant.

ad laatste vermelding:

ontleend aan de inventarissen van het Gemeentearchief Nieuw-Lekkerland.

Archief

Enkele stukken die de Vereeniging Hulp in Nood betreffen bevinden zich in het Gemeentearchief Nieuw-Lekkerland 1813 - 1924 dat onder toegangsnummer 696 wordt bewaard in het Erfgoedcentrum DiEP te Dordrecht:

Stukken betreffende de vereniging "Hulp in Nood", 1897-1924.

Voorts bevinden zich in het Gemeentearchief Nieuw-Lekkerland (1888) 1925-1990 (1997) de 'Jaarverslagen betreffende de Vereniging Hulp in Nood, 1925-1961, afschriften.