Verenigingen voor armenzorg en armoedepreventie in de negentiende eeuw

 
English | Nederlands

Vereeniging voor ziekenverpleging te Scheveningen

Naam Vereeniging voor ziekenverpleging te Scheveningen
Opmerkingen over naam Ook: Vereeniging tot Ziekenverpleging
Plaats Scheveningen
Provincie Zuid-Holland
Begindatum 1 januari 1895 (oprichting)
Einddatum 1952 (laatste vermelding)
Richtgroep (uitleg)
De groep ten behoeve waarvan de vereniging actief is
Zieken
Leden (uitleg)
De groep waaruit de leden afkomstig zijn
Mannen en vrouwen
Werkingsgebied Lokaal
Doelstelling

'het bevorderen van een doeltreffende wijkverpleging en preventieve gezondheidszorg in de ruimste zin onder alle lagen der bevolking, zonder onderscheid van godsdienstige of politieke overtuiging'

Activiteit

'Hoofdzaak was de polikliniek, waar artsen en verpleegsters loopende patiënten behandelden, baden werden verstrekt en porties warm voedsel en ander versterkend voedsel voor zieken en herstellenden werden uitgereikt. Verder werden verschillende benoodigdheden uitgeleend' (door Falkenburg geciteerd uit het jaarverslag over 1896).

'Geneesmiddelen worden kosteloos verstrekt door bemiddeling van het burgerlijk armbestuur. Twee zusters bezoeken de zieken in hun huizen.' (Blankenberg)

Eigen gebouw (adres)

Aan de Duinstraat werd in 1896 een gebouw aangekocht om te dienen als polikliniek.

Koninklijk Besluit 3 mei 1895 nr. 34
Staatscourant

12-6-1895

Verantwoording gegevens

Ph. Falkenburg, Armenzorg in Nederland 3e deel: Gemeente 's-Gravenhage (Amsterdam 1897) 407-408. [In opdracht der Vereeniging voor de staatshuishoudkunde en de statistiek bewerkt door Ph.F.]

H.J. Dompièrre de Chaufepié, H. Smissaert en J.F.L. Blankenberg (reds.), Tijdschrift voor Armenzorg, 1e jrg. (1900) 60.

ad activiteit:

J.F.L. Blankenberg, H.J. de Dompierre de Chaufepié en H. Smissaert, Gids der Nederlandsche Weldadigheid (Amsterdam 1899) 739.

Gegevens ontleend aan de inventaris van het verenigingsarchief.

ad oprichtings- en erkenningsdatum:

de Staatscourant van 12 juni 1895

Opmerkingen

financiën:

De uitgaven aan bovengenoemde activiteiten besteed bedroegen in 1896 f. 3740. Daarvan werd f. 1845 door contributies gedekt, terwijl aan giften en legaten f. 1476 binnen kwam.

ad activiteit:

Tijdschrift voor Armenzorg meldt in april 1900: '(...) de verschillende afdeelingen van de ziekenverpleging en wijkarbeid werden geregeld behartigd als: de polikliniek, de etenstafel voor zwakken en herstellenden, de uitdeeling van versterkend voedsel aan bedlegerigen, het uitleenen van verzorgingsmateriaal voor zieken enz.

Ook werden boeken uitgedeeld, bijbellezingen gehouden (...). Dat de arbeid inderdaad van belang is bewijzen de cijfers: 6949 bezoeken werden door de wijkartsen gebracht, 6753 consulten werden gegeven. 9518 portiën warm voedsel werden in de huizen van behoeftige zieken gebracht, 7660 afgehaald aan het locaal.'

Archief

Het archief van de Stichting v/h Vereniging Ziekenverpleging Scheveningen, is gedeponeerd bij het archief van de Vereniging Oranje-Groene Kruis (1897) 1952- ca. 1980 (inv. nrs 89 – 99), dat onder toegangsnummer 970 wordt bewaard in het Haags Gemeentearchief. Beperkt toegankelijk. Het bevat als enig dossier met archiefmateriaal uit de 19de eeuw nr. 95: 'Register houdende handtekeningen en opmerkingen van bezoekers aan het gebouw in de Duinstraat, begonnen op de dag van inwijding, 1897 nov 17 - ca. 1914'.  

Het jongste archiefstuk dat wijst op het voortbestaan van de verenigingsvorm is het verslag van de ledenvergadering van 1952.



Literatuur


Toon publicaties van de vereniging

Publicaties van de vereniging


Verberg publicaties van de vereniging
  • Verslag over ... / Vereeniging voor ziekenverpleging te Scheveningen (Inrichting voor kostelooze genees- en heelkundige hulp) (Scheveningen 1894-1905).