Verzekeringsfondsen

 
English | Nederlands

Amsterdam

Naam Amsterdam
Provincie Noord-Holland
Tekst

De opgaven voor het Armverslag door Amsterdam zijn altijd zeer onvolledig of ontbreken geheel en al. Een reconstructie van bestaan en ondergang van de bussen in Amsterdam is daarmee op basis van de gegevens van de armenzorgstatistiek onmogelijk. Men heeft volgens GS wel steeds pogingen in het werk gesteld om de verlangde opgaven te verkrijgen, maar zonder het gewenste gevolg. De reglementen die Amsterdam in 1827 opstuurde zijn niet meer in het archief aanwezig. Wel is er een verzamellijst waarop de namen en de ledentallen zijn aangetekend. Voorts is er een namenlijst van fondsen die weigerden mee te werken toen de overheid tot een regelmatige registratie bleek over te gaan. In de gepubliceerde statistiek werd ten aanzien van Amsterdam volstaan met de opmerking dat daar ±65 fondsen aanwezig waren met ongeveer 9000 deelnemers. Tot het begin van de jaren vijftig ontbreken de opgaven voor Amsterdam. In het GAA zijn ook geen sporen terug te vinden dat men tussen 1830 en 1850 pogingen heeft gedaan de gevraagde gegevens te achterhalen. Voorzover er stukken naar het departement werden opgestuurd zijn zij niet onder de desbetreffende nummers bewaard gebleven.
Na een aanmaning van de provincie deed de gemeente in 1850 een poging een overzicht te krijgen van de fondsen. In deze opgave kwamen enkele fondsen voor, die niet in het adressenbestand van de commissie voor geneeskundig toevoorzigt voorkwamen en in de jaren erna nooit meer aangeschreven werden. Er wordt vanaf het begin van de jaren vijftig min of meer systematisch opgave gedaan over het aantal te Amsterdam aanwezige bussen. Gezien het soort fondsen waarover gerapporteerd werd, moeten medici en mogelijk ook apothekers de belangrijkste informatiebron geweest zijn. Het aantal besturen dat de gevraagde gegevens verstrekte was aanvankelijk iets minder dan de helft, maar daalde in de loop der jaren steeds verder. In 1874 verstrekten slechts 8 fondsen gegevens, terwijl er volgens het Armverslag 50 à 60 bestonden. In het gepubliceerde verslag gaat de melding van de opgave van minder bussen vaak gepaard met de opmerking `zonder dat men met zekerheid weet of er minder bestonden.' Vaak vroeg het departement over Amsterdamse fondsen meer informatie, zonder veel resultaat. Gegevens over individuele fondsen werden zelden bij de opgaven aan het departement aangetroffen. `Als een der voornaamste bezwaren kan genoemd worden, dat vele van die zieken- en begrafenisbussen worden opgerigt, dikwijls spoedig na hare oprigting, bij gebrek aan deelneming of om andere redenen, worden opgeheven.' (BiZa, 7e afd. inv. nr 1610, exh. 27 dec. 1861, 166). Ten slotte kende het aantal bussen dat wel opgave deed een steeds wisselende samenstelling.
Bij de samenstelling van het overzicht is tevens gebruik gemaakt van de gegevens, die N.S. Calisch verschaft in Liefdadigheid te Amsterdam. (Amsterdam, 1851). Calisch vermeldde niet de bussen die bij ziekte alleen onderstand gaven en evenmin de gildenfondsen. Hij gaf tevens slechts beperkte informatie over begrafenisfondsen en evenmin over agentschappen van elders gevestigde fondsen. Van slechts vijf ziekenfondsen geeft hij gedetailleerde gegevens. In het Jaarverslag van het Algemeen Ziekenfonds voor Amsterdam zijn in 1854 en 1863 overzichten van de ziekenfondsen opgenomen, terwijl tevens werd aangeven welke fondsen waren opgeheven. Hierin staan ook de gegevens over 1842, die overeenstemmen met het in dat jaar uitgebrachte rapport over de ziekenfondsen van de Geneeskundige commissie. Sociëteiten na 1827 opgericht en voor 1850 weer ten onder gegaan zijn door het stadsbestuur waarschijnlijk nooit benaderd om opgaven voor het armverslag te doen. De nummers 12532 tot en met 12991 zijn ziekenbussen, die niet in de statistiek zijn opgenomen of nooit in het armverslag genoemd zijn, maar die ofwel in het onderzoek van de geneeskundige commissie uit 1842 of in de AZA-lijsten zijn opgenomen en waarover de stedelijke overheid in het kader van de opstelling van de statistiek gegevens trachtte te achterhalen.
In Amsterdam is dus sprake van een duidelijke onderregistratie. Begrafenisbussen en voorzieningen van arbeidersorganisaties werden niet meegeteld. De enquêtes uit het eind van de negentiende eeuw bevestigen deze conclusie. In het archief van de Commissie van Geneeskundig Toevoorzigt zijn een groot aantal reglementen van ziekenbussen bewaard gebleven. Over het algemeen heeft een verwijzing naar reglementen betrekking op deze bron. Bij de fondsen wordt aangegeven of zij in de opgave voor het armverslag zijn inbegrepen. Vanaf 1850 werden ook mededelingen gedaan over opheffing van fondsen, waarbij pas eind jaren zeventig ook namen genoemd werden. In 1851 stonden 5 fondsen minder geregistreerd, in 1853 2, waarvan een ten onrechte was aangemeld (een agentschap van een Zaans fonds) en een niet bestond; in 1855 1 onder de vermelding, dat het ziekenfonds te Amsterdam heeft opgehouden te bestaan; 1856 3; 1858 1; 1860 3; 1864 1; 1868 2; 1870 1. In 1854 hadden 6 al bestaande fondsen opgaven verstrekt, terwijl in 1873 nog eens twee onbekende fondsen hun gegevens instuurden. De opheffing van fondsen is vaak ontleend aan de gemeentelijke administratie: over een aantal jaren zijn lijsten van fondsen, die voor gegevens werden aangeschreven, bewaard gebleven. Op die lijsten staan de nodige aantekeningen. Deze lijsten zijn aangeduid als aanschrijflijst.
In Amsterdam werden verschillende keren onderzoeken naar de ziekenbussen gehouden, het eerste in 1842. Toen bestonden er volgens de geneeskundige commissie 71 ziekenbussen met 52.771 leden, die over het algemeen ook ziekengeld (50 cent per dag) en begrafenisgeld (ƒ30-60) uitkeerden. Het ledental van de verschillende bussen liep uiteen van 30 tot 900. De commissie berekende overigens zelf het aantal leden op grond van het aantal gezinshoofden (NB de optelling van de ledentallen resulteert in 17.500 deelnemers).1 In de geschiedenis van het AZA, 40, wordt voorts verwezen naar de jaarverslagen van het AZA over 1854 en 1863. De AZA-lijsten geven voor sommige fondsen een opmerkelijk stabiel ledental: zo stabiel, dat twijfel over de juistheid van de informatie op zijn plaats is. Vermelding in de AZA-lijst met steeds gelijke ledentallen kan dan ook niet worden gezien als een bewijs, dat het fonds nog bestond. In een aantal gevallen wordt het fonds in de gemeentelijke administratie - met name de aanschrijflijst - al eerder als opgeheven aangetekend. In 1854 waren er buiten het AZA zelf 57 bussen met 17.154 leden. Sinds 1842 waren 41 bussen ontbonden en waren er 25 opgericht. Slechts 3 hadden meer dan 1000 leden. In 1863 waren er nog 49 bussen met 16.873 leden. AZA had in die jaren resp. 13.000 en 28.248 leden. Aan het eind van de negentiende eeuw werden er in Amsterdam ruim 200.000 leden van ziekenfondsen geteld, verdeeld over 15 fondsen. AZA had toen 83.000 leden.
Op het gemeente archief Amsterdam zijn de volgende archieven geraadpleegd: 27 Stadsarchief; 1001 Commissie van geneeskundig toevoorzigt, 1842, no. 208 en 209; 5186 Armwezen, 144-160 en het archief van AZA.

In deze stad zijn 256 verzekeringsfondsen bekend.

De eendragtige vriendschap
Ziekenbos 'De goede trouw'
Liefde en hulp
Sociëteit 'De getrouwe waakzaamheid'
Zieken- en begrafenisfonds 'Hulp in nood'
Nuttig zij ons doel
Nuttig zij ons doel
Sociëteit 'De goede hoop'
Liefde en vriendschap overwint alles
Vernieuwde liefde en vriendschap
Liefde tot orde
Liefde en vriendschap overwint alles
Ziekensociëteit 'De goede hoop'
Mannen- en vrouwenbos 'Tot nut en voordeel der zieken'
Vrouwensociëteit 'Standvastige hulp in tegenspoed'
Sociëteit 'De goede hoop'
Mannen en vrouwenbos 'Zorgt in tijds voor de dagen van onspoed'
Barbiersvereeniging 'Standveastige hulp in tegenspoed'
Nederlandsche Verzekeringsmaatschappij van Geneeskundige behandeling
Onderling fonds 'Tot steun der weduwen'
Barnabas
'Apollo'
Chirurgijnsweduwenfonds
Diamantsnijders- en kloversfonds
Eendragt maakt magt, afdeeling Amsterdam
Vereeniging en Voorzorg
Algemeen Ziekenfonds voor Amsterdam
AZA NV
Sociëteit 'Toeverlaat in tegenspoed'
Sociëteit of bos 'Hulp in ziekte'
Steun in ziekte
Sociëteit ozs 'Troost in tegenspoed'
Protestantse sociëteit 'De goede verwachting'
Mannen- en vrouwensociëteit 'Vrede en Eendragt maakt magt'
Nieuwe mannen- en vrouwensociëteit 'Wij leven om te sterven'
Sociëteit 'Liefde en waakzaamheid'
'Hoop doet leven'
Sociëteit 'De eendragt'
'De aloude gekroonde bos tot hulp der zieken'
De algemeene bos
La Societé Française
NV Maatschappij van Levensverzekering
Sociëteit 'De her-eeniging'
Mannen- en vrouwenbos 'Hulp in lijden'
De zieken-maatschappij 'De Voorzorg'
Amsterdamsche Sociëteit 'Vereeniging'
Vereniging tot onderling waarborging
Het algemeen ziekenfonds voor de fatsoenlijke stand
Genees-, heel- en verloskundig ziekenfonds 'Uit voorzorg'
Zieken- en begrafenissociëteit 'Waakzaamheid'
NOG/De Jong, vanaf 1986 NOG-Verzekeringen
Onderling diamantslijpers weduwen- en wezenfonds
'Weldadig Zeemansfonds' (van het Collegie Zeemanshoop)
Boscollegie voor mannen en vrouwen 'Tot nut en verbetering'
Het onderling ziekenfonds Amsterdam
Diamantslijpersfonds, ook bekend als 'het grote fonds'
Tot nut en voorzorg der zieken
Onderlinge ziekenbus
'De vriendschap'
Het Amsterdamsch Ziekenfonds
Tot heil der zieken
Sociëteit 'Hulp in Ziekten'
Nut zij ons doel
Liefde in opregtheid
Algemene Amsterdamse Mannen en Vrouwenbus
Liefde en mededeelzaamheid
Liefde en eendragt
Mannen- en vrouwensociëteit 'Vriendschap en eendragt'
Ziekenbus 'Toevlugt in nood'
Heil en welzijn
De standvastigheid
Ziekensociëteit 'Onderlinge hulp is ons doel'
Nut en genoegen
Vriendschap en eendragt
Tot nut en steun
Bos 'De regtgezindheid'
Sociëteit of bos 'Tot troost der zieken'
Tot nut van 't algemeen
Boscollegie 'De rijzende zon'
'Eendracht maakt magt'
Bos 'De standvastige eendragt voor mannen'
Het fonds 'Eendragt maakt magt'
Sociëteit 'De verbroederde standvastigheid'
Sociëteit 'Hulp in smarten'
De eensgezindheid
Door liefde bloeijende
Tot geluk der onderneming
De eensgezindheid
Gelukkige onderneming
Tot ondersteuning
Der vrouwen hulp en troost
Tot nut en voordeel
Tot nut en voordeel
De standvastige eendragt
Mannen- en vrouwensociëteit 'Eensgezindheid zij ons doel'
Vereniging van koper- en blikslagers en gezellen 'Door eendracht vooruitgang'
Verzekeringsmij 'De Nederlanden'
Algemeen Amsterdamse Vereniging `Ziekenzorg'
Vereniging 'Handwerkers Vriendenkring'
Schuitenvoerdersknechtsvereniging 'Eendracht maakt macht'
Scheepstimmerliedenvereniging 'Eendracht'
Spiegel- en lijstenmakersvereniging 'Trouw en eensgezindheid'
Schoenmakersfonds 'Rechten na plichten'
Vereniging van en voor geëmployeerden van den handel 'Voorwaarts'
Maatschappij tot uitkeering van gelden bij overlijden 'De Eensgezindheid'
Vereniging 'Ondersteuning zij ons doel'
Diamantslijpersvereeniging
Eerste onderlinge Sociëteit `Voor doden en levenden'
Onderneming tot voorziening in geval van ziekte
Timmerliedenvereniging 'Concordia inter nos'
Vereniging 'Neerlands Werkman'
Schildersvereniging 'Vooruitgang zij ons doel'
Ziekenfonds 'Vriendenkring'
Broodbakkersgezellenvereniging 'Ons genoegen'
Vesta. Maatschappij van levensverzekering met uitkering bij geboorte.
Verzekering Genootschap 'Eendracht maakt macht'
Scheepsoptuigersvereniging 'Nog tijdig ontwaakt'
Algemeen Nederlandsch Begrafenisfonds, vanaf 1931 Ned. Verzekeringsfonds
Algemeen Onderling Ziekenfonds 'Door en voor werklieden'
Vleeschhouwers Gezellenvereniging 'Rust door Eendracht'
Vereenigde Rijtuig- en wagenmakersgezellen 'Loon naar werken'
Vrouwenvereniging 'Onderlinge Zamenwerking'
Spaarfonds 'Hoop en liefdadigheid voor den ouden dag'
Israëlitisch Begrafenisgenootschap 'Kirbath Achim'
Algemeene Maatschappij 'Heil des ouderdoms'
Maatschappij ter Verzorging van geneeskundige hulp, enz. voor gezamenlijke huisgezinnen
Begrafenissociëteit 'Het stigten van een edel doel, is voor elks hart een waar gevoel'
Begrafenissociëteit 'Zorgt voor den dood ten nutte van stad en volk'
Begrafenis, Zieken- en Geneeskundige Maatschappij
Algemeene Bos
Troost in ziekte
De bondsbos
Vereniging 'Het Klaverblad'
Onderlinge Betaal- en hulpkas bij overlijden
Algemeen Begrafenisfonds
Typographia
Levensverzekeringsbank Amsterdam
Onderling Verzekering Genootschap 'De Phenix'
Onderling Levensverzekerings Genootschap 'Eendracht maakt macht'
Boekbinders Ziekenfonds
Algemeen Nederlandsche Verzekeringsmaatschappij 'Voorzorg voor alles'
Nieuw Nederlandsch Begrafenisfonds
Noord- en Zuid-Hollandsch Begrafenisfonds
Typografische vereniging 'De Nederlandsche Drukpers'
Typografische vereniging 'Voorzorg en genoegen'
Sjouwerliedenbos
Amsterdamsche Assurantie Maatschappij 'Zorgt bij tijds voor dood en nood'
Onderling Begrafenisfonds
Algemene Amsterdamse Begrafenissociëteit
Amsterdams RK Begrafenisfonds 'Beschikt uwe huiszaken, want gij zult sterven' (Jes. 3:1)
De nieuwe vereeniging
Dodenbos 'Onderlinge hulp en bijstand'
NV Levensverzekerings Maatschappij Ziekenzorg
Mannen- en vrouwensociëteit 'De verbetering'
Maatschappij 'Liefde is de grondslag'
Sociëteit 'Hulp door vereeniging'
Zieken- en begrafenisfonds 'Nuttige voorzorg'
Amsterdamsche Sociëteit 'Voorzorg'
'Tot aller welzijn, hulp in en na 't leven' vanaf 1887 Rotterdamsch Ziekenfonds NV
Ziekenfonds 'Nut zij ons doel'
Ziekensociëteit 'Eendragt maakt magt'
Concordia
Tot steun bij onze begravenis
Voorzorg is ons doel
Mannen- en vrouwenbos 'Regt door zee'
Hulp in tegenspoed
Hulp in tegenspoed
Sociëteit 'Voorzorg in de toekomst'
Sociëteit 'Troost in lijden'
`Troost in lijden'
Mannen- en vrouwen zieken- en begrafenissociëteit `Tot nut der lijdenden'
Sociëteit 'Rust en vrede'
Sociëteit 'Nut is ons doel'
Mannen- en vrouwensociëteit 'Tot nut en steun in ziekte'
Nieuwe mannen- en vrouwensociëteit 'Hoop doet leven'
Mannen- en vrouwenbos 'De Goede verwachting'
Sociëteit 'Der lijderen hulp'
Sociëteit 'Eensgezindheid is ons doel'
Algemeene ziekensociëteit 'De hulpvaardigheid'
Sociëteit 'Na lijden komt verblijden'
Wederkerige hulp bij onze begrafenis
Ziekensociëteit 'De hoop'
Sociëteit 'Heil zij ons doel'
Zorgt in tijds voor de dagen van onspoed
Onderlinge hulp en troost der zieken
Eendragtige liefde en vriendschap
De trouwe wachter
Mannen- en vrouwenbos 'Tot troost der zieken'
Sociëteit 'Troost in tegenspoed'
Troost in tegenspoed
De herstelling
Mannen- en vrouwensociëteit 'Harmonie en vriendschap'
Mannen- en vrouwensociëteit 'Tot hulp der zieken'
Mannen- en vrouwensociëteit 'De herstelling'
Mannensociëteit 'De herstelling'
Victoria NV Verzekeringsbank
Victoria-Vesta
Nederlandsche Maatschappij `Tot uitkeering gedurende het leven en bij overlijden'. Vanaf 1919 De Nederlandsche van 1894
De Nederlanden van 1870 NV, Verzekeringsgroep sinds 1993 Generali groep
AGO
Delta Lloyd verzekeringsgroep NV
ZAO Zorgverzekeringen (Ziekenfonds voor Amsterdam e.o.)
Nederlandsche Algemeene Typografenbond
Algemeene Uitkeerings Sociëteit 'De Toekomst'; in 1882 veranderd in Levensverzekeringsmaatschappij 'De toekomst'
Reaalgroep
Algemeene Verzekering Maatschappij De Nederlanden voor pensioen op vastgestelde leeftijd en uitkeering bij overlijden; vanaf 1907 Algemeene Verzekering Maatschappij De Nederlanden
NV Amsterdamsche Algemeene Verzekering Maatschappij
'Holland' NV van verzekering op het leven
'Iduna'. Onderlinge Levens-, Pensioen- en Renteverzekerings Maatschappij
Vennootschap 'Nederland'
Maatsch. ' Het diamantwerkersweezenfonds'
Onderling Levensverzekering Genootschap; vanaf 1880 Algemene Maastschappij Onderling Levensverzekeringsgenootschap
'Levensverzekering Maatschapij' opgericht door het NOG
Onderwijzers spaar- en levensverzekeringsmaatschappij
Onderlinge Waarborg Maatschappij van weduwenpensioen 'De Voorzorg'
Tontinaire Maatschappij 'De toekomst'
Nederlandsch algemeen onderling fonds tot waarborging van levensverzekering en jaarwedde
Waarborgmaatschappij voor ouderlooze kinderen
Nederlandsche onderlinge verzekeringsmaatschappij voor gehuwden en ongehuwden
Waarborggenootschap voor weduwen
Onderlinge Levensverzekerings Maatschappij 'De PTT onderlinge'
Nederlandsche Maatschappij Van algemeene rentenverzekering
Maatschappij van Onderlinge Levensverzekering
Algemeen Nederlandsch Pensioenfonds
Onderling Algemeen Amsterdams weduwenfonds ook voor minvermogenden
Nederlandsch onderling weduwen-, wezen- en begrafenisfonds 'Bereid uw huis, want ook gij zult sterven'
Onderling weduwen- en wezenfonds
Lijfrentefonds bij onderlinge waarborging der deelnemers
Nederlandse Maatschappij van het onderlinge weduwenpensioen
Onderlinge waarborgmaatschappij voor weduwen en wezen 'Eendragt maakt magt'
Weduwenfonds 'Trouw moet blijken'
Weduwesociëteit voor professoren, doctoren, chirurgijns en apothekers
Algemeen Weduwenfonds
Hollandsche Sociëteit van levensverzekering; vanaf 1932 NV Hollandsche Sociëteit van levensverzekering
Amore conjugali
Fonds tot onderling verzekering van jaarwedde
Nederlandsche Algemeene Levensverzekeringscompagnie
Weduwenfonds
Onderling weduwenfonds
Tweede Nederlandsche Algemeene Verzekeringscompagnie
Onderling Weduwenfonds 'De trouwe wachter'
Eerste Hollandsche Levensverzekering Bank
NV Levensverzekerings Maatschappij Holland
Centrale Arbeidersverzekerings- en depositobank
Onderlinge waarborgmaatschappij voor den nijveren burgerstand 'Maatschappelijke instandhouding zij ons doel'
Amsterdamsche Onderlinge Waarborging van Levensverzekering
Zieken- en begrafenissociëteit 'De goede voorzorg'
'De eensgezindheid'
Maatschappij ter verkrijging van geneeskundige hulp
Zieken- en begrafenissociëteit 'Tot aller heil'
Mannen en vrouwensociëteit 'Troost in lijden'
Sociëteit 'Nuttig te zijn is ons doel'
Maatschappij voor geneeskundige hulp en ondersteuning 'Troost in lijden'
Nederlandsche Zieken- en Begrafenismaatschappij (Afd. Amsterdam)
Het Amsterdamsch Ziekenfonds
Mannen- en vrouwensociëteit 'De jonge eendragt'